Om borettslaget og leilighetene
Noen praktiske opplysninger
Skårertoppen borettslag består av tre fire-etasjers lavblokker med til sammen 80 leiligheter, halvparten er 4-roms leiligheter og halvparten er 3-roms leiligheter.
Blokk A: Nordlifaret 16-20: 24 leiligheter
Blokk B: Nordlifaret 22-28: 32 leiligheter
Blokk C: Nordlifaret 30-34: 24 leiligheter
Til hver leilighet hører 3 kjellerboder og én garasje. Til hver oppgang hører ett fellesrom unntatt til nr. 20, der fellesrommet er benyttet til møte- og styrerom. I tillegg er det to vaskerier til gratis avbenyttelse og to tilfluktsrom, (men som antakelig ikke tilfredsstiller dagens krav).
Oppvarming er basert på elektrisitet. Det betyr også at hver leilighet har egen varmtvannsbereder. Alle blokkene har imidlertid røykpiper, slik at det er mulig å installere peis eller ovn. Dette er gjort i mange leiligheter.
Det er installert fiberkabel til alle leiligheter og i felleskostnadene ligger det en grunnpakke fra Telenor med kabel-TV og internett (100 mb/s). Tilleggstjenester kan utvides ved tilleggsbetaling.
I garasjene er det installert mulighet for lading av El-bil, men hver enkelt beboer må gjøre avtale om dette med Aneo Mobility som eier og drifter anlegget.
Litt bakgrunnshistorie
Borettslaget ble bygget i 1969. Standarden var enkel, men i tråd med det som var vanlig praksis på den tiden. Hver leilighet har én stue, to eller tre soverom, separat kjøkken og ett bad/wc. Kjøkkenet var opprinnelig enkelt innredet uten hvitevarer og og uten mulighet for installasjon av oppvaskmaskin. Badet inneholdt badekar, toalett og håndvask. I dag er nok de fleste, ja kanskje alle kjøkkener og bad pusset opp og modernisert – kanskje flere ganger i regi av den enkelte borettshaver.
Bygningene er plassert på en kupert naturtomt på ca. 24 dekar inkludert det som opprinnelig var en parkeringsplass på ca. 3000 m2, men der det i 1981 ble bygget garasjer til alle boretts-haverne.
Arkitekt var Ola-Petter Hjorth og opprinnelig var fasadene utført med lysegrønne eternittplater, kun gavlene var utført med teglstein. Disse fasadene var imidlertid skjøre og stadig ble eternittplater ødelagt pga. ballspill ol. og det var en fast dugnadsjobb hvert år å skifte brukne fasadeplater. Den nedre raden av plater var mest utsatt, men platene der var dessverre litt kortere enn de vi hadde i reservelageret. Resultatet var at disse måtte kappes og det skjedde av og til med vinkelsliper. Vinkelsliper og eternitt (asbestcement) var naturligvis en svært dårlig kombinasjon. Bl.a. for å slippe dette helseskadelige vedlikeholdet og på alle måter forbedre bygningene, ble det bestemt å skifte ut fasadene med teglstein og samtidig etterisolere, samt skifte alle vinduer og dører. Dette ble prosjektert av arkitektene Bowim og Svingen og utført i 1990.
I årene som har gått har det blitt utført flere viktige vedlikeholdsarbeider. Takbelegget er skiftet to ganger – siste gang i 2012 da også takgesimsene ble oppgradert.
Alle avløpsrør ble fornyet med innvendige foringer i 2012.
Alle vinduer inkludert verandaveggen og inngangsdører ble skiftet i 2014
Utvidelse av verandaene hadde i mange år vært et ønske fra beboerne. Arkitektene Amdahl, Strøm og Cappelen ble engasjert og arbeidet ble utført i 2019. I tillegg til større veranda, fikk de beboere som ønsket det full innglassing mot ekstra betaling. Løsningen med full innglassing er godkjent av kommunen, slik at nye beboere som ev. ønsker innglassing av en veranda uten innglassing, kan utføre dette. Leverandør av innglassingen var Sagstuen Service AS.
De fleste verandaer uten innglassing er utstyrt med markise med eller uten motor.